Informacja MPGK Sp. z o. o. w Jaśle o jakości produkowanej
wody pitnej podawanej do sieci wodociągowej za sierpień 2019:
Wymagania dotyczące jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi określa Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. (Dz.U. z 2017r., poz.2294)
Badany parametr | Jednostka | Dopuszczalny zakres wartości | Wynik badania |
Barwa | mgPt/l | – 1) | <5 2) |
Zapach | TON | – 1) | <1 2) |
Odczyn pH | 6,5-9,5 | 7,4 | |
Mętność | NTU | 1 | 0,166 |
Przewodność właściwa w 25°C | µS/cm | 2500 | 334 |
Amonowy jon | mgNH4/l | 0,5 | <0,005 2) |
Azotany | mgNO3/l | 50 | 0,93 |
Azotyny | mgNO2/l | 0,5 | <0,005 2) |
Utlenialność z KMnO4 | mgO2/l | 5 | 1,7 |
Żelazo | mg/l | 0,2 | <0,02 2) |
Mangan | mg/l | 0,05 | <0,052) |
Glin | mg/l | 0,2 | <0,04 2) |
Chlorki | mg/l | 250 | 11 |
Siarczany | mgSO4/l | 250 | 31 |
Twardość ogólna | mgCaCO3/l | 60-500 | 161 |
Bakterie grupy coli | jtk/100ml | 0 | 0 |
Escherichia coli | jtk/100ml | 0 | 0 |
1) akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian
2) mniejszy od dolnego zakresu oznaczalności