Informacja MPGK Sp. z o. o. w Jaśle o jakości produkowanej
wody pitnej podawanej do sieci wodociągowej za czerwiec 2017:
Wymagania dotyczące jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi określa Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 13 listopada 2015r. (Dz.U. z 2015r., poz.1989)
Badany parametr | Jednostka | Dopuszczalny zakres wartości | Wynik badania |
Barwa | mgPt/l | – 1) | <5 2) |
Zapach | TON | – 1) | <1 2) |
Odczyn pH | 6,5-9,5 | 7,6 | |
Mętność | NTU | 1 | 0,13 |
Przewodność właściwa w 25°C | µS/cm | 2500 | 360 |
Amonowy jon | mgNH4/l | 0,5 | 0,017 |
Azotany | mgNO3/l | 50 | 1,9 |
Azotyny | mgNO2/l | 0,5 | <0,005 2) |
Utlenialność z KMnO4 | mgO2/l | 5 | 1,3 |
Żelazo | mg/l | 0,2 | <0,02 2) |
Mangan | mg/l | 0,05 | <0,05 2) |
Glin | mg/l | 0,2 | <0,04 2) |
Chlorki | mg/l | 250 | 9 |
Siarczany | mgSO4/l | 250 | 28 |
Twardość ogólna | mgCaCO3/l | 60-500 | 182 |
Bakterie grupy coli | jtk/100ml | 0 | 0 |
Escherichia coli | jtk/100ml | 0 | 0 |
Clostridium perfringens (łącznie ze sporami) |
jtk/100ml | 0 | 0 |
1) akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian
2) mniejszy od dolnego zakresu oznaczalności